
Skog og mangfold
Visste du at det finnes ulike typer skog i Norge? Klikk på pilene eller bruk piltastene på tastaturet ditt for å bevege deg mellom de ulike skogtypene. Utforsk skogen og se hvilke arter du finner! For å lukke boksene, kan du bruke Esc-knappen eller klikke på x-knappen øverst i høyre hjørne av informasjonsboksene.
-
Blåbærskogen
Blåbærskogen er den vanligste skogstypen i Norge. Her er det selvfølgelig rikelig med blåbær, men blåbær er det ofte mye av i andre skoger også. For å vite at du er i blåbærskogen, må du også finne skogstjerne, maiblom, hårfrytle, samt blanksigdmose.
-
Lågurtskog
I lågurtskogen er det litt tørrere og varmere enn i blåbærskogen. Jorda er også litt mer næringsrik. Her kan vi derfor finne de fine blomstene blåveis og skofiol, gresset hengeaks og storkransmose. Dette er dessuten et fint sted å lete etter matsopp.
-
Løvskog
I Norge er ikke store løvskoger vanlig. Som regel vokser løvtrærne innimellom gran og furu slik at vi får blandingsskog. Men, vi kan finne løvskog i skråninger, der det er solfylt og varmt, eller langs elvebredder. De rike løvskogene har stor betydning for artsmangfoldet. Skog med varmekjære arter som alm, ask, bøk, eik, hassel, lind og lønn, kaller vi edelløvskog.
-
Fjellbjørkeskog
Fjellbjørkeskogen. Tregrensa er grensa for hvor høyt over havet et tre klarer å vokse. Det er som regel fjellbjørka som klarer seg best her, og som derfor danner skogområdene opp mot fjellet. Andre arter som også vokser høyt opp, er gran, furu og rogn.
Mest populære:

Bøk


Hogstmaskina


Treprodukter


SPØR OM SKOG
Sist stilte spørsmål:
Treslag i Noreg
Korleis kan man sjå forskjell på ulike treslag og hvordan ser dei forskjellige bladene til dei forskjellige trea. Solveig (12 år)
Svar:
Hei, Solveig
Takk for spørsmålet ditt. Du spør hvordan man kan se forskjell på trærne, og du lurer på hvordan bladene ser ut. Og nettopp bladene er den viktigste måten å kjenne igjen treslagene på.
Jeg kan ikke forklare alle bladene her, så jeg skal heller gi deg noen tips til hva vi ser etter:
1. Er det sammensatte blader eller hele blader? Sammensatte blader betyr at ett blad består av mange små blad. Rogn er et godt eksempel her.
2. Formen på bladet er viktig. Blader kan være runde (osp), trekantet (bjørk), avlange (selje), hjerteformete (lind), fliket (lønn) eller lappet (eik).
3. Hvordan ser kanten på bladet ut? Dette er også et viktig skilletegn. Det er mange treslag med blader som er runde eller avlange. For å skille mellom disse artene, ser vi på bladkanten. Hos selje er det helt glatt kant (ingen tagger), mens or har spisse tagger, og osp har runde tagger.
I tillegg kan det hende vi må bruke fingrene og kjenne på bladet. Er det glatt? Er det ru?
Bladstilken kan også fortelle oss hvilke treslag det er. Hassel har små hår på stilken, og alm har en veldig kort stilk.
Det krever litt trening å bli kjent med alle de ulike treslagene. Her er to hjelpemidler (begge to er gratis):
Lauvtre - dette er en oversikt du kan ta utskrift av og ta med deg ut i skogen: https://www.naturfag.no/utstyrsbeskrivelse/vis.html?tid=2068427
Treslag i Norge - dette er en app du kan laste ned på telefonen https://www.skogkurs.no/kunnskapsskogen/artikkel.cfm?Id_art=23331
Lykke til!
Hilsen
Anna Lena Albertsen
Lære med skogen
Det kan være lurt å se gjennom noen av spørsmålene og svarene før du sender inn ditt eget spørsmål.
Send inn ditt eget spørsmål:
