Logo Hjem...
Skoleskogen

Osp

Lytt til min historie:    

Last ned ospas historie
Last ned plakat

Vokser best når får:

Vann

Næring

Lys

Varme

Gi poeng
4.0 (46)
Mest populære:
Bøk
Hogstmaskina
Treprodukter
SPØR OM SKOG

Sist stilte spørsmål:

Trærnes følelsesliv

Har trær følelser? Hilsen Leno B (12), Bryn


Svar:

Nei, trær har ikke følelser.

Trær påvirkes av omgivelsene rundt seg. På samme måte som oss mennesker, kan trær registrere kulde, varme, tørke og mangel på næringsstoffer. Trærne vil da gjøre det de kan for å beskytte seg. Ved tørke vil en mulig løsning være å stenge porene i bladene, slik at vanndamp ikke slipper ut.

 

Trær kan både konkurrere og hjelpe hverandre. Som regel er det "den sterkestes rett" som gjelder, og trærne konkurrerer om lyset, vannet og næringsstoffene. De trærne som vokser seg størst først, vil resten av livet få best tilgang på ressursene. Andre ganger ser det ut til at trær hjelper hverandre. Trær som blir beitet av dyr, sender ut signaler som advarer de andre trærne. De andre trærne kan da produsere antibeitestoffer. Dette er stoffer som gjør de ikke smaker godt, og dermed blir de ikke spist. Andre ganger deler trærne næringsstoffer ("mat") med hverandre gjennom rotsystemet.

 

Likevel kan vi ikke si at trær har følelser. Følelser er sånt som frykt, glede, sorg, medfølelse, avsky og sinne. Når trærne "hjelper" andre trær, er det fordi det er en fordel for dem selv. Det er en reaksjon som har oppstått i trærne utvikling gjennom tusenvis av år. Trærne klarer seg bedre når de er en hel skog; de er med andre ord sterkere når de står sammen. De "hjelper" hverandre fordi det er en fordel for dem selv, og ikke fordi de føler omsorg.

 

Sist men ikke minst: Følelser henger sammen med bevisste eller ubevisste tanker. Og tanker krever hjerneceller. Trær har ikke hjerneceller.

Se flere spørsmål og svar...


Det kan være lurt å se gjennom noen av spørsmålene og svarene før du sender inn ditt eget spørsmål.


Send inn ditt eget spørsmål:
SKOGLEKSIKON