Logo Hjem...
Skoleskogen

Skogleksikon

Treets egenskaper

Alle treslag har spesielle egenskaper. Dette gjør at hvert enkelt treslag har bruksområder der det er spesielt godt egnet.Utseende
De forskjellige treslaga er ulike både i farge, glans og mønster. En periode var de lyse, nordiske treslaga, spesielt furu, mest moderne. De siste årene har trenden gått tilbake til de mørke, eksotiske treslaga som var in på femti- og sekstitallet. Det sies nå at en ny ”furubølge” er på vei. Samtidig kommer løvtre med nye og spennende alternativ blant de lyse treslaga.

Varmeledning
Tre er porøst og leder varme dårlig. Derfor virker tre varmeisolerende. Her i nord har vi bygd trehus til alle tider, fordi det er varmere å bo i enn stein og mur.

Akustikk
Treslaga leder lyd på forskjellig måte. Lønn gir god gjenklang, og brukes til både klaver, flygel, fiolin og gitar. Gran har en annen klang, og brukes ofte i lokket på gitarer og feler.

Lysekthet
Noen treslag gulner mer enn andre. Furu gulner raskt når det utsettes for sol. Det er ligninet i cellene som gjør at virket gulner.

Holdbarhet
Trevirke holder seg svært lenge hvis det får være tørt. Se bare på stavkirkene!
Råtesopper og insekter kan bryte ned treet. Likeens vind, fuktighet og direkte sollys. Best holdbarhet har kjerneved og trevirke med tette årringer.

Tetthet
Tetthet i veden kalles også densitet. Tettheten måles i masse per volumenhet – kg/m3. Jo høyere tetthet, jo høyere brennverdi når treet brukes til ved. De hardeste og tyngste treslaga gir altså mer varme per volumenhet. Barlind, einer, hassel, hegg, kristtorn, lerk og rogn er tunge treslag. Furu, gran, kirsebær, lind, or, osp og selje er lette treslag.

Når vi tenner opp i ovnen, brenner det lettest med små pinner og lette treslag i starten. Etter hvert kan vi legge på tyngre treslagslag og større kubber. Da slipper vi å legge i ved så ofte.

Krymping
Når treet tørker, fordamper først alt vannet som er i cellenes hulrom. Da har treet nådd fibermetningspunktet. Men fremdeles inneholder treet ca. 30 % fuktighet. Det vannet som fremdeles er igjen, er bundet i celleveggene. Fortsetter treet å tørke mer, begynner det å krympe. Trevirket kan endre form, og det oppstår lett sprekker. Tre krymper 20 – 40 ganger mer i tverretningen enn i lengderetningen.

Bjørk, bøk og rogn har stor volumkrymping. Krymping kan utnyttes i trearbeid. Barlind, einer og kristtorn krymper minst. Tre som forandrer seg langsomt ved varierende fuktighet, kalles stabilt. Stabile treslag er alm, ask, gran, furu, einer, lerk, selje, barlind og kristtorn.

Tre er et ”pustende” materiale som både tar opp i seg og avgir vatn. Treet påvirkes av fuktigheten i lufta.

Styrke
Treets styrke måles ut fra hvor stor påvirkning det tåler uten å bli skadet. Styrken måles ved ulike typer belastning: Bøyefasthet, trykkfasthet, hardhet og seighet:

• Bøyefasthet: Treet er bøyefast hvis det motstår bruddskader når det utsettes for bøying. Dette er en viktig egenskap for treet. Limtrekonstruksjoner og lange, bærende konstruksjoner lages av tre med stor bøyefasthet.

• Trykkfasthet - handler om treets evne til å tåle belastning parallelt med fibrene. Dette gjelder for eksempel stolbein, bordbein, veggstender, dør og vinduskarmer.

• Hardhet - Når man velger treslag til bordplater, benker og lignende, spiller hardheten inn. De hardeste treslaga er ask, barlind, bøk, einer, lønn, rogn eik, hassel og kristtorn. Blant de mjukeste er furu, gran, lind og osp. Hardt virke er vanskeligere å skjære enn mjukt, men hardt tre får glattere snittflate enn mjuke treslag.

• Seighet - måles i kilojoule per kvadratmeter. Seighet er viktig for golv. Bøk, bjørk, einer, rogn og kirsebær er seige treslag. Gran, furu, osp og lerk er sprø treslag.

Kilde: Treslag i Norge. Det Norske Skogselskap 1999

 

Mest populære:
Bøk
Hogstmaskina
Treprodukter
SKOGLEKSIKON
SPØR OM SKOG

Sist stilte spørsmål:

stiflerok92@email-temp.com

Spørsmål fra ?? All the girls from next door are here with their cams! Visit Cam: https://sweet21.page.link/album?hs=f05ce6db1f68500679e12284a2b8398f& ?? 43htec (ju8u1r) ulowzh :
tg8fy3

Se flere spørsmål og svar...


Det kan være lurt å se gjennom noen av spørsmålene og svarene før du sender inn ditt eget spørsmål.


Send inn ditt eget spørsmål: