Logo Hjem...
Skoleskogen

Skogleksikon

Lignin

Lignin er treets eget kitt eller limstoff, som holder trefibrene sammen. Lignin utgjør ca. 20 % av vedmassen. Ligninet gjør at veden tåler strekkspenninger, f.eks. når du klatrer i et tre eller når det blåser.Når man produserer trepellets, er det ligninet som holder treflisene sammen. Lignin kan skilles ut og brukes som bindemiddel. I tillegg har stoffet flere gode egenskaper:

Ligninmolekyler limer seg fast til partikler de kommer sammen med. Samtidig er de negativt ladet, dvs at de stritter i alle retninger. Dermed kan de dra alle partiklene i en løsning fra hverandre slik at de spres jevnt utover.

Dette er nyttig for eksempel når man skal farge klær. Med lignin i fargeblandinga dras fargekornene utover og spres jevnt i vannet, og hele plagget får en jevn farge.

Lignin brukes også i betong. Her sprer den sand og sement utover i blandingen, og dermed slipper vannet bedre til innimellom. Det betyr at betongen renner godt ut i alle kriker og kroker når man støper, selv om man bruker lite vann.

Borregaard lager vanilje av lignin. Byggeklossene i ligninmolekyler ligner på vaniljemolekyler. Dermed kan man lage vaniljemolekyler som er akkurat som "ekte" vanillin. Vaniljesmak eller vanillin, kommer egentlig fra vaniljeorkidéen. Men fordi vi ikke kan dyrke nok orkideer til å framstille vanillin, lager vi vaniljesmak på andre måter.


Kilde: "Avfall - en ressurs", Ingrid Spilde, Newton-redaksjonen NRK

Mest populære:
Bøk
Hogstmaskina
Treprodukter
SKOGLEKSIKON
SPØR OM SKOG

Sist stilte spørsmål:

stiflerok92@email-temp.com

Spørsmål fra ?? All the girls from next door are here with their cams! Visit Cam: https://sweet21.page.link/album?hs=f05ce6db1f68500679e12284a2b8398f& ?? 43htec (ju8u1r) ulowzh :
tg8fy3

Se flere spørsmål og svar...


Det kan være lurt å se gjennom noen av spørsmålene og svarene før du sender inn ditt eget spørsmål.


Send inn ditt eget spørsmål: