
Blåbærskog

Blåbærskog er den mest utbredte vegetasjonstypen i Norge. Den er vanlig på fattig til middels næringsrik mark. I låglandet og nær kysten i sør, er humusen forholdsvis tynn og ofte godt omdannet. I høgtliggende åsskog danner råhumusen en tykk, lite omdannet matte. Jordsmonnet varierer fra jernpodsol i tørre områder til grålig humuspodsol i nedbørsrike strøk.
Blåbærskog med gran, furu eller bjørk kjennes best på en kjerne av karakteristiske urter, som gullris, skogstjerne, maiblom og hårfrytle samt blanksigd.
Jordsmonn: podsol
Markas produksjonsevne: middels/ varierende
Regionale variasjoner:
Gran, evt. med noe bjørk, dominerer over store områder. Furuskog er vanlig i deler av Nord-Norge, på Vestlandet gjerne med einer og sørover langs kysten med økende innslag av eik. I fuktig skog dominert av furu og/eller bjørk, er det innslag av skrubbær.
Mest populære:

Bøk


Hogstmaskina


Treprodukter


SKOGLEKSIKON

SPØR OM SKOG
Sist stilte spørsmål:
Yteved furu.
Spørsmål fra John-Olav Minde (59) Skole :
Hei. Vi ser tydelig overgang mellom yteved og kjerneved hos furu. Blir kjerneveden utvida i ein årring for kvart år, eller begynner prosessen i fleire årringer samtidig, slik at yteveden har ein bedre kvalitet nærmere kjerneveden enn ytterst ved barken? Mvh. John-Olav
Det kan være lurt å se gjennom noen av spørsmålene og svarene før du sender inn ditt eget spørsmål.